Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

onsdag den 7. juli 2010

Förste naturudflugt

Tirsdag den 6. juli 2010
Vi begyndte vores förste hele dag i Island med en lille tur langs vandet syd for boligblokken. Der er en flot udsigt ind mod Reykjavik.

Her ses stien lige syd for boligomraadet. "Vores blok" ligger lige bag den nærmeste.
Efter opholdet nede ved havet var det tid til den förste udflugt. Den skulle gaa til omraadet Reykjanes:
Det förste ophold var ved broen mellem kontinenterne. Det er den amerikanske kontinentsokkel til venstre og den eurasiske til höjre.

Det saa ikke særlig dramatisk ud, men som tegningen viser, gaar brudzonen op tværs igennem Island, og netop her paa Reykjanes halvöen kan man altsaa direkte se brudlinjen.


Bente kunne rigtig godt lide at se paa de planter, der formaar at klare sig i det öde lavalandskab.
Hun fik fotograferet adskillige blomster. De röde tuer kaldes paa islandsk lambagræs, paa dansk hedder de tue-limurt. De ses mange steder, - uanset hvor stenet, der er.
Nu kom vi til noget, som virkelig saa dramatisk ud. Efter at have kört langs halvöens kyst, drejede vi op mod söen Kleifarvatn for at köre tilbage mod Hafnarfjörþur og Garðabær.
Ved den sydlige ende af Kleifarvatn er der et sted, som hedder Seltun. Det er et omraade med boblende kilder. Det koger og bobler, og der lugter af svovl.



Vi brugte en del tid paa at gaa rundt i det usædvanlige omraade.
Saa kan man vende sig om...
- og lige ovre paa den modsatte side af vejen, var der et flot grönt omraade med en stor flok heste.
Længere fremme paa turen kom der igen omraader med lava, lava og mere lava. Men lavaen er ved at blive dækket af mos. Der skal aabenbart ikke meget næring til.


Vi körte forbi Kleifarvatn, en 97 meter dyb sö. Et meget öde omraade.
Erik kendte krimien "Manden i söen" af Arnaldur Indriðason. Den handler om et lig, som bliver fundet i Kleifarvatn, da vandspejlet pludselig sænker sig med næsten 5 meter. - Det pludselige fald i vandstanden er en virkelig begivenhed, som indtraf i aar 2000 efter et jordskælv. Söen steg igen i störrelse, da revnerne i söbunden blev dækket.

Det var saa vores förste udflugt. Absolut en tur med spændende seværdigheder!


Allersidst paa dagen gik vi op i det lokale supermarket Hagkaup, som har aabent dögnet rundt. Paa vejen derfra saa vi solnedgangen nærme sig. Solen sendte sine sidste gule straaler ned over Reykjavik efter kl. 23.30!

Ingen kommentarer: