Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

onsdag den 28. juli 2010

28-07-2010

Onsdag den 28. juli 2010
Bente, - nu med ny islændertröje, - er klar til at tage paa dagens tur.


Og hvor skulle vi saa hen? Til det indcirklede omraade!
Bente kunne vælge mellem mange gode forslag, som fx. Whale Watch, Puffin Tour, flere museer eller varme bade. - Men da det nu er en af de sidste dage i Island, ville hun helst besöge et af de steder i nærheden, som hun havde været mest begejstret for: Udsigten over Þingvallavatn fra sydsiden.
Det blev en længere vandretur! Fremme ved udsigtspunktet (Utsynispallur) var der flere vandrestier at vælge imellem, naar man ikke blot ville nyde udsigten.
Som det ses, kan man gaa mod Nesjavellir i begge retninger. Det er altsaa muligt at gaa en rundtur. Det gik vi saa i gang med, selv om vi godt vidste, at 8,6 km i det her terræn er mere end den samme afstand derhjemme.
Her ses maalet for turen. Kraftværket ved Nesjavillir, som henter varme op af undergrunden og leverer til Reykjavik 20-30 km væk. Der leveres baade varmt vand og el.
Vi skulle ind omkring det inderste af dalen, hvor der er mange hot springs, derefter ned til værket og til sidst op ad bjergsiden igen.


Da vi begyndte paa turen, saa vi rögskyerne fra kraftværket og fra de mange hot spots paa bjergsiden.

Men da vi kom op i bjerget, og dermed nærmere paa de forskellige hot spots, saa vi, at de er större end vi troede og de har mange forskellige farverige mönstre.

Midt i et hot spot, kunne vi finde kæruld. Det var et pænt og overraskende syn.PAUSE!
Det var lige det rigtige sted til en frokost. Et par stykker bröd, og i dag er der cola i stedet for juice. Det maa have været en særlig dag.
Vi maa videre.
Bente ses her til höjre i billedet, godt paa vej mod næste markering paa ruten. For en gangs skyld, var vi kommet ud paa en rute, der var fint markeret med pæle og forklarende skilte. Det er godt at möde et skilt, hvor der staar, at der nu er fx. 3,8 km til Nesjavellir, hvor hjemturen begynder.

Paa turen kunne vi hele vejen nyde udsigten ned over Þingvallavatn, og vi kom hele tiden forbi nogle af kraftværkets boringer. Borehullerne er fra 1000 meter op til 2000 meter dybe, og vandet der hentes, er omkring 300 grader varmt.

Her boblede kogende vandet op til overfladen. Det spruttede og sydede fra hullet. Vandet löb kort efter sammen med helt koldt kildevand, der löb ned fra bjerget.

Her kommer det friske kildevand. Det var et mindre vandfald, som stien förte os forbi.

Saa er vi fremme ved endnu et af de steder, hvor det damper op af jorden. Her var der ligefrem bygget en udsigtsplatform over omraadet. - Men der var ogsaa skilte, der advarede om "Hätta" - varme omkring de 100 grader.
Videre,.. turen er ikke slut endnu.

Det var et meget flot omraade omkring udsigtsplatformen. Det var ligefrem svært at lösrive sig og komme videre.

Saa naaede vi ned i bunden af dalen efter at have krydset rundt oppe överst i dalen, hvor stien ind imellem var lidt problematisk.
Her i dalen ligger selve kraftværket.

Kraftværket leder noget overskudsvand ud i en ström med retning mod Þingvallavatn. Den damper kraftigt.
Vandet var meget varmt. Det var ikke muligt at holde en haand i det længere end nogle faa sekunder. Der var vand til adskillige kogevaske.

Dagens fugl, en rype.
Set paa vej op fra dalen


Endelig oppe igen. Den sidste del af turen op fra dalen var lidt anstrengende, men der var ingen sure miner!


Saa kunne dagens udflugt sluttes af med et besög paa en lille kaffestue ved hovedvej 1.
Erik er allerede paa vej ind til kaffe og klejne.

Ingen kommentarer: