Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

lørdag den 24. september 2022

Friedrichstadt 3

 


KOHLosseum

24.09.2022

Kohl = kål
Det er det, som det drejer sig om, når man kører en anelse mod syd, - ind i Ditmarsken. Kål, kål og atter kål. Den ene mark efter den anden med kål.

Rødkål

Hvidkål

Vi kom lige til høsttiden og så vognfulde af kål på vejene, og der blev afholdt såkaldte Kohltage med særlige markeder.

På museet KOHLosseum i Wesselburen fik vi et indblik i anvendelsen af kål. Det er en tidligere sukker- og saurkrautfabrik, som nu er blevet til museum.


Vi fik demonstreret, hvordan man her i Wesselburen fremstiller god saurkraut ved gæring og helt UDEN opvarmning. Det skulle give en særlig mild og blød smag. 

Det smagte faktisk også rigtig godt!

Snitning, pakning og gæringprocessen vises

Derefter blev der serveret smagsprøver.

Fra museet: Et bånd fra en tidligere saurkrautfabrik


Fra museet: En maskine til lukning af dåser.
Der var normalt kun én af den slags i hver landsby.

Nogle overraskende oplysninger om omfanget af "Kopfkohl, das Gemüse zwischen den Meeren":

* Af de 5.000 ha i Schleswig-Holstein, hvor der dyrkes grøntsager, udgør kål halvdelen.
* Af de 90 millioner kålhoveder, der høstes, bliver to tredjedele til saurkraut, dolmer og salat.



Ingen kommentarer: