Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

onsdag den 17. april 2024

Brunoy, Paris - 9

 


En speciel dag i Paris

Château de Vincennes

Den 16. april 2024

Morgennyhederne fortalte, at Børsen i København brændte. Det var igen den forhenværende dronnings Margrethe IIs fødselsdag, og vi havde noget at fejre på en af de sidste dage af vores ophold i Paris.

Mens det regnede kørte vi til Paris-forstaden Vincennes for at besøge slottet Château de Vincennes. Det er et slot, men det er også et stort fæstningsværk, som tidligere skulle beskytte Paris - og sikre kongen mod oprørske tendenser.


FRA WIKIPEDIA:
Château de Vincennes er en massiv kongelig fæstning fra det 14. og 17. århundrede i den franske by Vincennes øst for Paris, nu en forstad.

Som andre mere kendte slotte havde fæstningen sin oprindelse i en jagthytte bygget til Ludvig VII omkring 1150 i skoven ved Vincennes. I det 13. århundrede rejste Philip Augustus og Louis IX en mere omfattende herregård. Louis IX er kendt for at have tage afsted på et fatalt korstog fra Vincennes.

Vincennes var mere end en barsk fæstning: Philippe III (1274) og Philippe IV (1284) blev gift der, og tre konger fra det 14. århundrede døde på Vincennes: Louis X (1316), Philippe V (1322) og Charles IV (1328).

For at forstærke området blev slottet stærkt udvidet i det 14. århundrede. Et 52 m højt donjon-tårn, den højeste middelalderfæstning i Europa, blev påbegyndt af Philip VI i Frankrig omkring 1337. De store rektangulære vægge blev færdiggjort af Valois to generationer senere (ca. 1410). Donjon var bolig for den kongelige familie, og dens bygninger er kendt for Karl 5.'s bibliotek og private kontor. Henry V af England døde i donjon i 1422 efter belejringen af Meaux.

Vi må have haft en særlig heldig dag, for det regnede på vejen dertil, og da vi igen forlod slottet begyndte regnen igen, men vi fik 2 hele timer med det flotteste solskin, mens vi var der.
Det bastante fæstningsværk præsenterede sig på smukkeste vis for os.

Med i billetprisen hørte en audioguide, og det var en rigtig god præsentation af slottet, hvor man hele tiden kunne skifte mellem det nutidige udseende og det historiske.

Glimt fra rundgangen:
Indgangsporten

Klar med audioguiden

også klar med audioguiden

Det centrale tårn

Rundgangen vist på audioguiden

Rundgangen, som vi så den



Audioguiden viser vejen op ad de 71 trappetrin

Et rum på audioguiden...

...og i virkeligheden

Kirken

En tilfreds besøgende er klar til at aflevere audioguiden

Panorama med det centrale tårn og kirken

Da vi sad i bilen igen, brød regnen frem.
Vi ventede lidt med hjemturen.

Nå, ja..
Så var der det med, at det var en speciel dag, som vi havde valgt at tilbringe i Vincennes:

50 år senere stod den på bøf på en restaurant i Brunoy om aftenen.

Entrecote

Café gourmand

Det var en god dag!

Ingen kommentarer: