Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

mandag den 31. juli 2023

Interlaken, Schweiz - Grindelwald

 Grindelwald
Masseturisme og Obere Gletcher


Hvis man vil se, hvordan masseturisme ser ud, kan man køre en tur til Grindelwald i juli. 

Byen ligger næsten øverst i en sidedal til Lauterbrunnen-dalen.
Det er et meget populært sted, fordi man kan komme med tog, lift og svævebaner i flere retninger.

En god dag i juli myldrer det med mennesker af alle nationaliteter i gaden. Det gør det også i Interlaken, men der er trods alt flere gader at fordele dem på.
Det er næsten umuligt at få en bil parkeret på en af byens få offentlige P-pladser. (Selvfølgelig har hotellerne deres egne P-pladser.)

Det burde nok ikke overraske, at det er sådan. MySwitzerland.com skriver:
Eiger-landsbyen Grindelwald i Berner Oberland ligger i en dejlig, grøn dal, omgivet af en imponerende bjergkulisse med Eiger North Face og Wetterhorn. Denne kulisse og de utallige udsigtspunkter og aktiviteter gør Grindelwald til et af de mest eftertragtede og kosmopolitiske ferie- og udflugtsmål i Schweiz og det største skisportssted i Jungfrau-regionen.
Da parkering var umuligt i selve Grindelwald, fik vores lille rejseselskab mulighed for enten at kæmpe sig frem mellem de andre turister i byen eller køre med længere op til P-pladsen ved Oberer Gletcher og derfra komme på en lille vandring.

Her er nogle billeder fra den lille vandring ved Oberer Gletcher:

Fra 1.228 m til 1.349 m
nedenfor Oberer Grindelwaldgletcher

Udsigt op med gletcheren


Schwartze Lütchine kommer oppe fra gletcheren

På vej op

Panorama af landskabet set fra stien

Det, som ikke kom med på forrige billede.


Det var ikke nogen længere vandring, - 30 minutter op til og 25 minutter ned fra den lukkede restaurant på Milchbach, - men det var et område med fine udsigter.

 Lidt om gletcherens historie fra ourheritage.ch:

Den øvre Grindelwald-gletsjeren er en af de mest berømte isgiganter i Berner Oberland. Den er knapt synlig i dag fra indgangen til gletsjerkløften og er gemt bag de høje klippevægge. Men sådan var det ikke altid: kun 20 år siden nåede gletsjertungen indgangen til kløften. Og i det 18. og 19. århundrede prægede gletsjeren landsbyen.

I nogle perioder nåede den ned til højden af hotellet Wetterhorn, og gletsjertungen dækkede under fremrykningen værdifuldt landbrugsland og knuste huse og lader. Tilgængeligheden af gletsjerne kan betragtes som oprindelsen til turismen i Grindelwald. Allerede i det 18. og 19. århundrede er gletscherlandsbyen Grindelwald blevet et populært turistmål.


Tilføjelse:
På vej op mod Milchbach så Erik et par mindre stenbukke, men de var hurtigt væk.
Om formiddagen havde vi på vores vandring gennem Interlaken været i den lille Alpen Wildpark ved foden af Harder Kulm banen, så der kan godt vises et billede af stenbukke - og murmeldyr.



Ingen kommentarer: