Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

lørdag den 18. februar 2012

Abruzzo 7

Abruzzo 7
Til Rom via Santo Stefano
Lørdag den 18.02.2012

Så skulle vi tværs over Italien, så vi kunne være klar søndag morgen til at flyve fra Rom til Billund.

Vi var ikke helt færdige med Abruzzo, så vi kørte en omvej op forbi den lille by Santo Stefano i Gran Sasso nationalparken. Det er en bjergby nær de højeste toppe. Den var ved at forfald, men nu man har gjort meget ud af at restaurere den. Det var et fint sted at gøre ophold på vejen mod Rom. Så vi brugte en times tid på at vandre rundt og nyde udsigterne:

Vi er ankommet til Santo Stefano

Panorama





På vej gennem byen
 

På vej gennem byen - ikke alle gader var blevet ryddet for sne

Et sidste kig mod den nordlige udkørsel fra byen.
Vejen mod Rom
Her er et sidste indtryk af den rolige landlige idyl

En god times tid senere var vi i Rom. Klokken var 15, og der var 15 graders varme!

Da vi kom til Rom, fandt vi hurtigt vores hotel syd for byen ikke langt fra lufthavnen. Vi havde bestil et billigt tilbud (meget billigt: kr. 328 for dobbeltværelse med morgenmad!)
Så vi var lidt spændt på, hvordan det sted var. Det var et rigtig godt hotel med masser af marmor, og vi fik et stort fint værelse.
Hotellet har enflot udsigt mod Rom:


- Men da vi var kommet ret tidligt frem, blev der tid til en lille tur nogle få kilometer yderligere mod syd til Castel Gandolfo, hvor pavens sommerresidens ligger ved Albanersøen.

Albanersøen



Panorama af Albanersøen - pavens sommerresidens øverst til højre

Fin sommerbolig med udsigt

fredag den 17. februar 2012

Abruzzo 6

Abruzzo 6
Caramanico Terme
Fredag den 17.02.2012

Sol..sol..højfjeldssol
Solen skinnede ned over bjerge og dale, og vi tog op til højfjeldssolen.
Morgenudsigt mod bjergene, - her Grand Sasso, - set fra balkonen
Det gav lyst til en tur i højderne
Spørgsmålet var bare, om vi skulle køre mod Gran Sasso naturparken (det havde vi ikke så stor succes med, da der for nogle dage siden var snefygning,) eller vi skulle køre mod Maiella naturparken.
Vi bestemte os for den korteste tur - omkring 40 minutter, - til Maiella området.
Så kører vi mod naturparken
Heldigvis havde snekanonerne og sneplovene gjort et godt arbejde, så vejene var helt frie, men sneen stod som mure langs vejene, da vi kom op i højderne.

700 meter over havet ligger kurbadebyen Caramanico Terme. Den har siden det 16. århundrede været kendt for et godt klima og kilder med helsebringende stoffer. Vi bemærkede en stærk lugt af svovl, da vi steg ud af bilen!
Byen var stille og udsigten i det klare vejr var nærmest eventyrlig.

Øverst i Caramanico Terme

PANORAMA - forstør for at kunne panorere hen over billedet

Her ligger Caramanico Terme.
Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at sneen var kantet af langs vejen. Her er et billede af kirken i S. Tomasso. Det blev taget idet, vi kørte forbi:

Tilbage i Rosciano kunne vi sidst på eftermiddagen nyde udsigten mod de bjerge, som vi lige havde besøgt. Her er udsigten fra vores soveværelse:
Maiella-bjergene

torsdag den 16. februar 2012

Abruzzo 5

Abruzzo 5
Adriaterhavet og eukaristi i Lanciano
Torsdag den 16.02.2012

For at komme ud til kysten ved Francavilla al Mare, måtte vi først op gennem den store by Chieti. (Abruzzos 4. største by)
Det var sin sag at komme igennem, for der ligger stadigvæk meget sne i gaderne. I en gade så vi en række biler helt begravet i sne ved et skilt med ½-times parkering!
Det er tøvejr og sneen er ved at forsvinde nede i dalene, men i byen på toppen har man travlt med at køre sne væk, og det kræver lastbiler og store maskiner til læsning samtidig med, at kørebanerne er blevet smalle.

Private kan også have problemer


Resten af dagen havde vi ingen problemer med sne. Vi kom ned til kysten ved Francavilla al Mare, solen skinnede, og der blev op til 12 grader.

Dagen skulle tilbringes ved kysten, så vi fortsatte mod syd langs Adriaterhavet. Syd for Ortona så vi igen nogle af de sjove "badebroer," der kaldes trabocchi. Det er fiskerplatforme. - Så er man fri for at skulle ud på havet!  ;-)



Da vi havde fået kaffe med kage i San Vito Chietino, (det var på tide, klokken var blevet 14!) var vi klar til at forlade kystområdet.

Vejen hjemad foregik igen højere oppe på bjergsiderne, men først var vi omkring en valfartskirke i byen Lanciano. En særpræget oplevelse.


EukaristiFra Den Store Danske Encyklopædi)
Eukaristi betegner oprindelig Jesu takkebøn over brød og vin, som han ved den sidste nadver aftenen før sin korsfæstelse rakte apostlene som sit legeme og blod. Fra ca. år 100 betegner eukaristi gentagelsen af denne handling i den katolske messe, hvori Jesu død og opstandelse efter katolsk og ortodoks opfattelse gøres nærværende, og de troende delagtige deri. (

Vi havde læst, at der hvert år kommer 600.000 pilgrimme til San Francesco-kirken for at se relikvierne. Det er efter sigende, det første sted, hvor man registrerede "Det eucharistiske mirakel", hvilket vil sige, at brød og vin under nadveren rent faktisk forvandlede sig til kød og blod. En tvivlende munk skulle i 700-tallet have oplevedt det.Nu opbevares kødet i en montre i højalteret, og man kan 4 gange om dagen komme ind for at se det.

Da vi var der, kom der blandt andet en gruppe fra Chile, som underholdt sig med sang udenfor, og der blev bedt og sunget ved højalteret.
Kirken San Francesco
også her på pladsen har man travlt med at rydde sne

I kirken ved fremvisningen:
Munken dirigerer folk bagom alteret,
så man kan få set relikvierne fra alle sider

Offer, sang og bøn
Mon disse handlinger er tradition eller udtryk for helt seriøs tro på, at forvandlingen fandt sted?

onsdag den 15. februar 2012

Abruzzo 4

Abruzzo 4
Sulmona

Onsdag den 15.02.2012

"Grand Sasso, - der kører vi til i morgen!"
Ja, i går var vi overbevist om, at vi ville køre en tur op mod Grand Sasso, de højeste bjerge i Appeninerne.
Det så rigtig godt ud. Solen skinnede, og vi kørte op mod bjergene..


Selv om det blæste regnede vi ikke med problemer, vejene var ryddede og tørre. - Men vi havde nok undervurderet blæsten. Lidt længere fremme, så det sådan ud:
og det blæste kraftigt

Det fik os til at ændre kurs. Vi besluttede, at vi hellere ville besøge byen Sulmona. Det kunne lade sig gøre ved at køre ad veje længere nede på bjergsiderne. Vi nød udsigten over de brede dale.

Sulmona er en interessant gammel by. Den har en gammel ækvadukt fra det 12. århundrede, som stadigvæk kan levere vand til toppen af byen. Der er en stor plads med torvehandel, en gammel bykerne og ikke mindst er der byens specialitet: Confetti, det vil sige mandler med farvet sukkerovertræk.
Da vi langt om længe havde fået parkeret, (det var næsten umuligt, fordi de fleste pladser var fyldt med sne,) fik vi gået rundt i byen. Her er nogle indtryk:


Ækvadukten med torvepladsen og Malella nationalparken bagved

Ækvadukten leverer stadigvæk vand

Et kig gennem ækvadukten


Springvand med sne

Ovid blev født i Sulmona i 43 f. Kr.
Confetti i mange farverige variationer:


tirsdag den 14. februar 2012

Abruzzo 3

Abruzzo 3
Rosciano
Tirsdag den 14-02-2012

Sol fra morgen til aften!
Nærmest en fornemmelse af højfjeldssol, selv om vi ikke bor så højt endda. 

Hvad kunne vi gøre andet end gå en god tur i solskinnet, og det mest nærliggende var en tur rundt om vores by: Rosciano.

Ud gennem porten:
..og så kunne vi nyde udsigten hele vejen rundt om byen



Det er en længere tur, og højdeforskellene er til at mærke:


Rosciano kommer til syne på toppen: 
Klik på billedet!
De fleste billeder på bloggen kan forstørres.

Et lille ophold ved kirken og en kop kaffe ved byens lille bar
og så fortsatte turen gennem byen og hjem til lejligheden.
En rigtig god formiddagstur på 2½ time

Ophold ved kirken inden kaffen indtages udenfor baren

Eftermiddagen blev brugt på en tur i indkøbscentret Megaló, som ligger 10 km i retning mod Chieti. http://www.megaloweb.it/
En sjov lille ting fra centeret: Stillet forrest på en hylde som blikfang, var denne bog af Lars Husum, der kommer fra Tarm:

Hjemme igen fik vi efter kl. 17 en flot solnedgang:

Grand Sasso, - der kører vi til i morgen!