Billeder fra rejser

Verden er en bog, og den, som ikke rejser, læser kun én side
The world is a book, and those who do not travel read only a page. (Saint Augustine, 354-430)

lørdag den 30. august 2014

Australien 15 - Sol og vind

Sol og vind
på “Most Easterly Mainland Point”


Torsdag den 28. august 2014
Der var vådt på terrassen og markerne var oversvømmede, men solen skinnede.


Det østligste punkt på Australiens fastland ligger ved Byron Bay.
Det er 30 km nord for vores byttebolig i Tintenbar. Efter regnvejret dagen før, var det alletiders at besøge Byron Bay og gå en frisk vandretur på 4 km  rundtpå Cape Byron. 
Selv om der hang nogle regnvejrskyer ude over havet, skinnede solen det meste af tiden, og det holdt tørvejr, men vi gik vores rundtur.
Først var vi lige omkring Byron Bay Farmer’s Market, som holdes flere gange om ugen.
Det var også præget af regnvejret dagen før:

Musikalsk underholdning
- vi er ikke langt fra Nimbins hippier



Derefter gik det langs strand og derefter op på Cape Byron og til sidst ned på stranden igen. En god frisk tur med sol og godt med vind en del af tiden:

Turen begynder

Der var delfiner







XX-panorama, klik!

Australien 14 - Vand Vand Vand

Onsdag den 27. august 2014 i Northern Rivers,
New South Wales:

Vand-vand-vand!



Når der falder vand ned fra skyerne, så falder der virkelig vand ned i regnskovsområdet i New South Wales.

I vejrudsigten havde man fortalt, at bygerne i løbet af onsdag ville blive til ”servere” nedbør. Men det blev kun sagt som en konstatering. Der var ikke antydning af panik.
(- Hvis det havde været en dansk vejrudsigt på tv, ville det nærmest have haft karakter af katastrofemelding på grund af skybrud.)

Men det blev altså regnvejr.
I løbet af dagen lavede vi ikke andet end at besøge Ballinas bibliotek og indkøbscenteret. Da vi skulle over til bilen, var det med store overvejelser om, hvornår det ville være bedst at forcere de 10 meter.
Vi vågnede torsdag morgen op til et landskab, som var præget af vand.
Solen skinnede, men rundt på markerne glimtede det af vand alle steder.


Morgensol dagen efter

Stadig rester af vand udenfor


Vandfyldte marker 


Markedet i Byron Bay dagen efter

onsdag den 27. august 2014

Australien 13 - Flere fugle

Flere fugle

Som nævnt tidligere har vi mange fugle i haven. 
Hver dag ser vi rainbow lorikeets, scaly brested lorikeets, minor birds, og ind imellem eastern rosella, latterfugle og forskellige duer.

Men vi er hele tiden på udkig efter nye fugle. 
På stranden ved Broken Head så vi denne oister catcher og på vejen hjem fra besøget hos Line i Modanville, så vi en flok purple swamphens.





Vi har desuden set disse fornylig:
Hvid ibis

Brush Turkey

Masked lapwing




Australien 12 - Danskere i Australien

Danskere i Australien


Der bor selvfølgelig en del danske udvandrere i Australien, men det er alligevel sjovt, at vi netop i Tintenbar-området mødes med flere af dem.

1) Vivian og Karl Madsen


Da vi den 17. august ankom til Tintenbar, havde Jennie og Peter inviteret nogle personer fra den anden side af vejen til at komme og hilse på os om aftenen. Sjovt nok viste det sig, at det ene af de to par var nogle danskere, som for 46 år siden var immigreret til Australien. De hedder Vivian og Karl Madsen.


Først havde de boet og arbejdet i 13 år i Sydney, og siden var de flyttet her op nordpå og havde haft slagterforretning i Casino (en lidt større by ca. 75 km længere inde i landet)
De havde også haft en farm. Nu hjælper Karl et par dage om ugen med at uddanne sin efterfølger. De havde for et års tid siden købt hus her på Foresters Way. Et stort dejligt hus, men de havde også set på 100 huse før de besluttede sig, fortalte Karl.

Oprindelig kommer de begge fra Sønderjylland, men inden de tog til Australien arbejdede de i Nr. Vorupør i  Thy.

Vi fik op ad vejen og besøgde dem en eftermiddag en uges tid vores ankomst. Så fik vi smagt Karls eget øl og hans gode leverpostej på Vivians hjemmebagte rugbrød.
Her er Vivian og Karl ved at give fuglene en lille godbid:


2) Line Raadberg Hansen

Her var der tale om et gensyn.
Line besøgte vi også for 2 år siden, da vi første gang var i Australien. Hun havde en fælles bekendt med vores tidligere byttefamilien i Jiggi. 
For 2 år besøgte vi hende og hendes yngste barn, Indi. Det gjorde vi så igen.

Indi bliver nu snart 5 år og skal begynde i skolen.
Storebroderen, Padi, var ikke hjemme. Han går i den lokale primary school. Den australske mand var på arbejde.
Det var tydeligt, at Indi syntes, at det var interessant, at vi kom på besøg.

Bente forklarer om vikinger i en medbragt pop-up bog

Erik og det nye store "deck"

Mens vi snakkede med Line hoppede Indi rundt i regnen

Haven nedenfor den nye terrasse/balkon


Indi tog et billede af os
Vi fik set deres nye "deck" - en kæmpestor terrasse, som giver et stort jævnt opholdsareal ovenfor deres skrånende have. Der var også læ for den regnbyge, der kom, mens vi var på besøg. 

Besøget hos Line og Indi sluttede vi af med en lille tur op til et udsigtspunkt i nærheden. Herfra kunne vi se ud over alle bakkerne med makedemia-plantager. 
Modanville, hvor Line bor, er hovedbyen for dyrkning af macademianødder.

Men vores tur til udsigtspunktet blev til en våd omgang. Det så meget pænt ud fra starten, så vi syntes måske det var lidt pjattet at tage paraplyer med. Vi så og hørte regnen komme, men den indhentede os!

macademia-marker

regn

mandag den 25. august 2014

Australien 11 - Store fugle

Store fugle

Da vi gik en tur nede ved Richmond floden i Ballina, - lige ved biblioteket, hvor vi tit kommer, - så vi igen nogle af de store pelikaner.




Vi syntes, at det var sjovt at komme tæt på nogle stykker af dem. Men da en fisker kom for at smide noget fiskeskind ud, blev der pludselig meget liv.
Nu var der ikke kun nogle pelikaner, - der var rigtig mange, og de kunne virkelig få noget ned gennem halsene.



Australien 10 - New Italy

New Italy

På turen ned til Evens Head kørte vi lidt længere sydpå. 
12 km syd for Woodburn ligger et sted, som hedder New Italy. I dag er det kun en bebyggelse med et lille museum ved landevejen.
Men det er historien om nogle af Australiens første flygtninge.



1) The New Italy story began in 1880 when farming families from Veneto in Northern Italy were beguiled by the marquis de Rays to purchase land and homes in the phantom paradise of la Nouvelle France.
(An imaginary kingdom in the Bismark Archipilago)


2) In July 1880, 50 families (340 people) travelled across France to Spain to board the “India” an old sailing vessel departing Barcelona to the promised land.
The expedition arrived in Port Breton in October. The voyage took 3 months and the conditions were so shoking that nearly 100 died and were buried at sea. The rest were confronted by depravation, no shelter from thetorrential rain and meagre supplies. The next 4 months saw terrible suffering, illness, starvation and many more deaths.
In desperation the half-disabled “India” set sail for Australia. 
Needing food, the vessel put in at Noumea , where the authorities impounded the vessel due to its un-seaworthiness. The English consul contacted Sir Henry Parkes who sent the steamer “James Patterson” to rescue the contingent.
On Friday 1881, 217 of the original 340 emigrants arrived in Sydney, destitute and in poor health.



3) These survivors founded the settlement now called New Italy.
They were capable colonists and thrived  on the barren land. Building homes, digging wells, growing diverse crops and fruit trees , raising cattle and sheep, cutting  railway sleepers and producing wine, cheese and salami. 
By 1888 the thriving community had a school , post office church and two wine shops, a lucrative silk production called Sericulture and even a bicycle club.

I dag er efterkommerne flyttet fra området og bor rundt omkring. På det lille museum var der en gæstebog for besøgende + en særlig gæstebog for efterkommere af de oprindelige flygtninge.


Det var i New Italy området vi så store kænguruer:

En flok i New Italy

Her er 2!
- også til aften var der kænguru 

Australien 9 - Tea Trea Oil


Tea Tree Oil

Derhjemme kendes produktet Tea Tree Oil.
Nu ved vi, at det originale produkt kommer fra Thursday Plantation, som vi kører forbi på vejen ind til Ballina.
Det er historien om et træ, som naturligt hører hjemme i området. Men landmændene gjorde hvad de kunne, for at udrydde det. Det var i vejen for deres udnyttelse af markerne.
Senere fandt man ud af, at olien fra træerne havde desinficerende og helbredende virkning, og netop på Thursday Plantation blev træerne for første gang genplantet og brugt til produktion.
I dag sælges alle mulige produkter med Tea Trea Oil. Lige fra den rene olie til deodoranter, shampoo og forskellige cremer.



søndag den 24. august 2014

Australien 8 - Rain or Shine

Rain or Shine

Regnvejr eller solskin?

Vi har haft begge dele den første uges tid. De første dage skinnede solen fra nordøst lige fra den tidlige morgen. En dag med overskyet, og de næste dage, var der tæt regn.
Men uanset om det er regnvejr eller solskin, så har vi noget at kigge på lige udenfor vinduerne. Og høre på!
Fugle i massevis.

Shine

Rain